Uzay Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

Pek çok alternatifi bulunan astrofotoğrafçılık, oldukça meşakkatli bir fotoğraf alanıdır. Fotoğrafçılığın bir alt dalı sayılsa da fotoğrafçılıktan ayrıldığı yönleri oldukça fazladır. Bununla birlikte hem astronomi ile ilgilenen hem de astrofotoğrafçılık yapan herkes temel fotoğrafçılıktan anlamalıdır.

Hangi Kameralarla Uzay Fotoğrafları Çekilir?

Hem DSLR hem CCD kameralarla uzay fotoğrafları çekilebilir. Burada önemli olan nokta fotoğrafın ne amaçla çekileceği olmalıdır. CCD kameralar DSLR’den bir sonraki aşama olarak kabul edilmektedir.

DSLR Kameralar İle CCD Kameralar Arasındaki Farklar Nelerdir?

CCD kameralar genellikle bilimsel çalışmalarda kullanılır. Renkli olanların aksine çoğu zaman siyah beyaz olanları tercih edilir. Çekilen görüntüler siyah beyaz olmasına rağmen teleskoba ve kameraya takılan filtreler sayesinde farklı dalgaboyu aralıklarında veya kanallarda görüntü elde etmenizi sağlamaktadır. Bilimsel filtreler ve diğer renk filtreleri kullanılarak çekimler yapılsa da çeşitli filtreler kullanılarak farklı görüntüler ortaya çıkarılabilir. DSLR kameralar monochrome modunda değilse her zaman renkli çekim yapar. Seçtiğiniz renk ayarına göre görüntüler değişse de olabildiğince nötr haliyle çekmeniz gerekmektedir. Böylece üzerinde istediğiniz şekilde işlem yapmanız daha kolay olacaktır.

Uzay Fotoğrafları Çekmek İçin Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir?

Teleskopla yapılan derin uzay fotoğrafçılığı yapmak istiyorsanız iyi bir ayna çapına sahip, ışık toplayabilen bir derin uzay teleskobu edinmeniz şarttır. Teleskoba, sensörleri uzay fotoğrafçılığına uygun sensörler ve kameralar takılmalıdır. Bu kameralar DSLR veya Qhy astrokamera da olabilir. Yıldız takibinde Qhy kullanılması daha çok tercih edilmelidir. Oldukça maliyetli ekipmanlar gerektirir.

Sadece kameralarla yapılan geniş açı fotoğrafçılığında, astrofotoğrafçılığa uygun bir DSLR makinesi gerekmektedir. Çoğu marka astrofotoğrafçılığa uygun makineler üretmektedir fakat bu alana ilgi duyanların en çok tercih ettiği modeller Canon EOS serisidir. Bu serideki her makine yazılımsal olarak çekilen görüntüyü belirli miktarda işlemektedir. Bu özelliğiyle bize daha ham veriler sunmaktadır. Çoğu yazılım yıldızları gürültü olarak gördüğü için bunları siler. Bu yüzden fotoğrafların olabildiğince ham olması çok önemlidir. Fotoğrafın net olması için bir diğer gereksinim de bir üçayaktır. Uzun pozlama yaparken makine sabit duracağı için bir üç ayak gerekmektedir. Objektif olarak da çok açık diyaframa sahip bir objektife ihtiyacınız olacaktır.

Uzay Fotoğrafı Çekerken Diyafram Enstantane ve İSO Ayarları 

Fotoğrafçılıkla ilgili bilinmesi gereken bu üç temel kavram uzay fotoğrafçılığında da uygun değerlerde kullanılmalıdır. Yıldız fotoğrafları çekerken uzun pozlama yapılmaktadır. Bunun sebebi çektiğimiz nesne sabit duruyorsa onu daha uzun pozlayarak daha parlak bir görüntü elde etmemizdir. İSO ile sensöre alınan ışık miktarını arttırdıkça gürültü de artmaktadır. Bu sebeple İSO değerini sonuna kadar arttırmak bu çekimler için pek uygun değildir. Bunun yerine fotoğrafçı,  pozlama süresiyle belirli  bir denge yakalamalıdır. İSO değeri genellikle 800 iken bir denge oluşturulursa daha net fotoğraflar elde edilir. Diyafram değeri kullanılan objektife göre değişkenlik göstermektedir. Objektifin en iyi keskinliğe sahip değeri tespit edilmelidir.

 

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir