Ons Nedir? Ons Altın ve Gümüş Nedir? 

Ons altın ve gümüş asırlardır tüm dünyada bilinen bir ölçü değeridir. Birçok takas işlemi bu metallerin değerlendirilmesiyle mümkündür.

Ons altın ve gümüş söz konusu olduğunda son derece önemli bir ölçü birimi olarak dikkat çeker. Altın, gümüş ve diğer değerli metalleri alıp satmaya başladığınızda, değerli metalleri tartmak için farklı bir ölçü biriminin kullanıldığını görünce şaşırabilirsiniz. Tipik olarak, bu metaller, şeker veya tahıllar gibi diğer ürünleri ölçmek için kullandığımız daha bilindik yolun aksine, troy ağırlık sistemi kullanılarak tartılır.

Şu anda, altın gümüş oranı 76.48’dir. Bu, bir ons altın satın almak için 76.48 ons saf gümüş alacağı anlamına gelir. Veya tersine, bir ons altın, 76.48 ons gümüş satın almak için kullanılabilir. Ne zaman altın to-gümüş oranı tarihi zirvelerine yakın, birçok yatırımcı alım gümüş için bir fırsat olarak görüyoruz. As gümüş altın oranı iner, bazı altın onların gümüşü dönüştürecektir. Bu, yatırımcıların değerli metal yatırımlarının fiziksel boyutunu küçültmelerine, ancak yine de aynı değeri korumalarına olanak tanır.

Troy Ons Neden Önemlidir?

Bir ons altın satın alır ve standart bir bakkal ölçeğine koyarsanız, bunun bir ons dana etinden yaklaşık %10 daha ağır olduğunu görürsünüz. Pek çok insan bunun farkında değil, bu yüzden ürünlerinin değerini ons olarak listeleyerek artırmaya çalışan satıcıların kurbanı oluyorlar. Örneğin, bir satıcı değerli bir metalin 100 ons ağırlığında olduğunu iddia edebilir, ancak gerçekte yalnızca 90 ons ağırlığında olduğu için değerinin yaklaşık %10’unu kaybetmeniz gündeme gelebilir.

Gereksiz yere karmaşık bir sistem gibi görünebilir, ancak değerli metallerin kendi ölçü birimlerine sahip olmasının iyi nedenleri vardır. Troy, saflık standartlarının ve diğer ortak önlemlerin zaman içinde tutarlı kalmasını sağlamak için kaçınılması gereken ons üzerinden standart ölçüm birimi olarak tutuldu.

Ons Hesaplamaları

Metrik sistemin benimsenmesinden önce, Fransa doğumlu İngiltere Kralı II. Henry, İngiliz madeni para sistemini Fransız troy sistemini daha yansıtacak şekilde ayarladı. Sistem periyodik olarak ayarlandı, ancak bugün bildiğimiz gibi troy ağırlıkları ilk olarak 1400’lü yıllarda İngiltere’de kullanıldı. 1527’ye gelindiğinde, troy ons Britanya’da altın ve gümüş için resmi standart ölçüm haline geldi ve ABD nihayet 1828’de aynı şeyi yaptı.

Bugün, troy ons, kullandığımız troy ağırlık sisteminin tek ölçü birimidir. Fransa’daki Troyes tüccarları gibi, bugün alıcılar ve satıcılar da değerli metaller için iyi, standartlaştırılmış bir ölçüm biçimine ihtiyaç duyuyor.

Metallerin Diğer Cisimlerden Farkı Ne?

Peki, bir ons altının bir ons şekerden farkı nedir?  troy ons ile ölçülür, bu tür şeker ya da diğer öğeleri gibi mal avoirdupois ons kullanılarak ölçülür. İsim size tamamen garip gelebilir, ancak kaçınma, değerli metaller dışındaki hemen hemen her şeyi tartmak için kullandığımız ölçü birimidir. Marketteki teraziler ve banyonuzdaki teraziler her şeyi ons cinsinden tartar. Kaçınılması gereken ons çok yaygın olduğundan, biz ona basitçe “ons” diyoruz.

Açıkçası, o zaman, bir troy ons, normal bir onstan biraz daha ağırdır. Bir normal ons 28.35 gram, bir troy ons ise 31.1 gramdır. Ağırlıklar birbirine yakındır, ancak daha büyük miktarlarda değerli metallerle işlem yaptığınızda fark çok belirgin hale gelir.

İşte burada kafa karıştırıcı hale gelebilir. Troy sisteminin, bir troy poundu oluşturmak için 12 troy ons kullanarak, dolaylı olarak Roma para sisteminden türetildiğini söylediğimizi hatırlayın. Bu, troy ons daha ağır olmasına rağmen, bir troy pound’u normal bir pounddan daha hafif yapar. Bu yalnızca, normal bir pound için 16 ons yerine bir pound – 12 yapmak için daha az troy ons gerektiğinden mümkündür.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir