Kadın ve erkek biyolojisindeki temel farklılıkları düzenleyen östrojen hormonu seviyesi üreme yaşındaki kadınlarda daha yüksektir. Menopoz döneminde düşen östrojen hormonu seviyesi, sıcak basması, aşırı terleme, vajina kuruluğu ve kaşınması, cinsel isteksizlik, saç dökülmesi, yorgunluk, stres gibi psikolojik ve fizyolojik etkilere neden olur. İlerleyen yaş ile birlikte dolaşım sistemi hastalıkları, kalp krizi, osteoporoz (kemik erimesi) gibi risklerde artar!
Östrojen hormonu eksikliği, doktor kontrolü eşliğinde bazı tıbbi ilaçlar ile düzenlenmeye çalışılıyor. Fakat kullanılan ilaçların (her ilaçta olduğu gibi) yan etkilerinin olduğu muhakkak. Bulantı, kusma, göğüslerde şişlik, düzensiz ara kanamalar, aşırı kilo alma gibi negatif etkileri bulunan hormon tedavisi ilaçlarına alternatif olarak, östrojen hormonunu doğal olarak bünyesinde bulunduran besinleri tercih edebilirsiniz!
Östrojen Oranı Yüksek Doğal Besinler
Çay olarak içilebilecek bitkilerden; civan perçemi, adaçayı, anason, kızıl derili otu, rezene, maydanoz doğal östrojen kaynağı en yüksek olanları ve uyku düzensizlikleri, gaz kolit, ateş basması, terleme gibi menopoz şikayetlerinin giderilmesinde çok faydalı. Sebze ve tahıl grubundan; soya fasulyesi,(soya sütünden yapılmış) soya yoğurdu, sarımsak, brokoli, keten tohumu menopoz döneminde ısrarla önerilen besinlerden. Kayısı, erik, hurma, çilek ve şeftalide de yüksek oranda östrojen bulunuyor!