Fizik Tedavi Cihazları Nedir?

Fizik tedavide en çok kullanılan cihazlar şunlardır.

– Ultrason
– Tens
– Lazer
– Vakum
– Traksiyon
– Parafin
– Whirpool
– CPM
– Lenfatik Kompresyon Cihazı

Ultrason

Bu tedavi yönteminde ses dalgaları kullanılır. Bu ses dalgaları, tedavinin uygulandığı bölge ısı yaratır. Bu ısı artışı bölgedeki yumuşak dokuların kanlanmasını sağlar. Sonuç olarak bölgedeki dolaşım artarak hastanın iyileşmesi de hızlanır. Ultrason, fizik tedavi konusunda en yaygın olarak kullanılan yöntemdir.

Tens

Transcutaneous Electrical Nerve Simulation kelimesinin kısaltılmış halidir. Tens cihazları genellikle pille çalışan, küçük ve taşınabilir cihazlardır. Vücuda yapıştırılan elektrotlar yardımıyla çalışırlar. Bu elektrotlar aracılığıyla tene yakın sinir dokularına küçük, zararsız elektrik akımları gönderilerek, bu sinir dokuları uyarılır. Bu tedavi genelde geçmeyen, uzun süreli ağrılarda ya da cerrahi operasyonlar sonrası gelişen ağrılarda kullanılır. Kas ya da eklem ağrılarında da bu tedavi yöntemi tercih edilebilir. Genelde ağrı kesicinin etki etmediği ya da ağrı kesicilerin kullanılamayacağı durumlarda tavsiye edilir. Herhangi bir yan etkisi olmadığından sık kullanılan bir yöntemdir.

Lazer

Lazer tedavisinde, hastanın yaşadığı hücre sorunları ya da doku zedelenmesi gibi durumlarda, ışınlar kullanılarak hasta tedavi edilmeye çalışılır. Bu tedavide sorun yaşanan dokular yeniden canlandırılır. Vücutta oluşan ödem ya da iltihap varsa lazer tedavi bunların giderilmesinde yardımcı olur. Sorunlu bölgedeki dokuları rahatsız eden toksinlerin atılmasını sağlar. Lazer tedavisinin bir yan etkisi bulunmamaktadır, tedaviden sonra hasta herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık yaşamaz.

Vakum

Genellikle bel ve boyun bölgelerinde ortaya çıkan sınır sıkışmalarını ortadan kaldırmak için kullanılan bir yöntemdir. Ağrıyı kesici ve rahatlatıcı nitelikleri vardır. Özellikle bel ve boyun ağrısı hakimse, doktorlar genellikle ilk tercih olarak vakum tedavisini seçerler. Vakum cihazları cilde negatif basınç ve alçak frekanslı akım uygularlar. Vakum tedavisi sırasında kan belirli bir bölgeye toplanır. Kanın iyileştirici etkisi hasta bölgenin tedavisinde yardımcı olur. Hastanın ağrı şikayetinin olduğu durumların hemen hemen hepsinde kullanılan bir yöntemdir.

Parafin

Eğer el bileğinde sinir sıkıştıysa, kesik varsa ya da el ve ayakta kırık meydana geldiyse, bu durumlarda ilk ortaya çıkan yöntem parafindir. El ya da ayak konusunda sorun yaşayan hastaların hemen hemen hepsinin iyileşme süreçlerinde kullanılır. Bu tedavi yönteminde parafin, bu tedavi için geliştirilmiş özel cihazlarda eritilir ve eller erimiş parafine daldırılarak tedaviye başlanır. Eritilmiş parafin, tedavinin uygulandığı bölgenin sıcaklığını arttırır. Sinir sıkışması, romatizma ya da kireçlenme gibi durumlarda sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.

Fizik tedavide kullanılan başlıca yöntemler bunlardır. Bunların yanında daha pek çok tedavi yöntemi mevcuttur. Hastalığın durumuna göre uygulanan tedavi yöntemi değişmektedir. Biraz araştırma yaparak fizik tedavi ve bu konuda ihtiyaç duyabileceğiniz pratik bilgiler konusunda sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir