Depremde Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Ülkemizin toprakları, %98’i aktif ve çeşitli deprem kuşakları üzerinde yer almaktadır. Böyle durumlarda ise depremde önlemler alarak, depremlerden kayıp vermeden sıfır hasar ile kurtulmanız da mümkündür.

Depremden önce, deprem sırasında ve deprem sonrasında sergilenebilecek doğru davranış şekilleri de hem hayatlarınızı kurtarır hem de maddi kayıplarınızı olabildiğince azaltabilir. Depremlerin sarsıntı süresi ve sarsıntı gücü, deprem merkezinden olan uzaklık, zemin cinsi ve depremin odak derinliği gibi sebepler depremin tehlike boyutlarının değiştirilemeyecek unsurları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hususlar dikkate alınarak bilinçli şekilde alınacak önlemler de deprem sonrası hasar ve zarar görme olasılığını da en aza indirmeyi sağlamaktadır. Depremin risklerine bakmak gerekirse de şu şekildedir;

-Hayati riskler.

-Binaların tasarım, malzeme, inşaat ve kullanım bakımından yetersizliğe bağlı olan riskler.

-Deprem sonucunda oluşan yangınlar.

-Yapısal olmayan durumlara bağlı olan riskler.

-İlk müdahalelerin yetersizliğine bağlı olan riskler olarak sıralanmaktadır.

Depremden Koruyan Fiziksel Önemler Nelerdir?

Öncelikle depremlerin mal ve can kaybı ile sonuçlanmaması adına bina inşaatlarının proje aşamalarından itibaren doğru yapılandırılması gerekmektedir. Sağlam binalar sayesinde de yaşamlar korunur ve riskler de en aza iner. Bu önlemi aldıktan sonra da aşağıdaki fiziksel koruma önlemlerini alarak risklerinizi de sıfırlayabilirsiniz. Bunlar;

-Binaların uzman kişiler tarafından denetlenerek güçlendirilmesi. Güçlendirme mümkün değil ise o binadan taşınmak.

-Yatak odalarında yatakların yanı başında bir el feneri bulundurmak ve içerisinde el feneri, sağlam bir ayakkabı ve iş eldiveni bulunan bir çanta hazırlamak.

-Depremden sonra gaz kaçağı risklerine karşı olarak da kibrit ve çakmak gibi ateş kaynaklarının kullanılmaması gerekmektedir.

-Gaz ve tüp tanklarının bulundukları yerde sabitlenmesi.

-Pencerelerde dayanıklı olan camların kullanılması.

-Ağır ve önlemli elektronik eşyaların sabitlenmesi.

-Yükseğe yerleştirilmiş olan ağır eşyaların, aşağıda bir yerde depolanması.

-Mobilyaları duvarlara sabitlemek, sabitlenmeyenleri de çıkış yolu üzerinden kaldırmak. Dolap kapaklarının açılmaması için de koruyucu kilit takmak gibi çözümler, tehlikeleri ortadan kaldıracaktır.

Depremden koruyan fiziksel önlemler ise bu şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu hususa dikkat ederek depremdeki bütün riskleri en aza indirmeniz mümkün olacaktır.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir