Çok Uyumak Demansın Erken Uyarısı Olabilir mi?

“Günde dokuz saatten fazla uyuyan insanlar için demans için altı kat daha fazla olasılık olduğu belirtiliyor.”

Yaşlanma hakkında düşündüğümüzde oldukça ortak bir temada birleşiyoruz: “Yaşlılar uyur!” Ancak şu anda bunu bir daha gözden geçireceğiz ve büyükanne-büyükbaba gecede ne kadar zaman geçiriyor, yakından göz kulak olacağız. Yeni bir araştırmada, sürekli olarak gece dokuz saatten fazla uyku hali, demans (bunama) riskiyle bağlantılı olduğu açıklandı.

fazla uyku

fazla uyku

Demans Araştırması

Boston Üniversitesi Tıp Okulu araştırmacıları Framingham Kalp Çalışması; kayıtlı 2.457 yetişkin üzerinde toplanan verileri n analizine göre; erkekler ve kadınlara genellikle her gece kaç saat uykusu aldığı soruldu ve bunamanın nasıl geliştiğini belirlemek içim on yıl boyunca gözlem altına alındı.

Araştırmacılar sonunda, her gece 9 saatten fazla uyuyan katılımcıların demans potansiyelinde 6 saatten az bir süre uyuyanlardan daha yatkın olduğunu keşfettiler. Daha uzun uyuyan katılımcıların da beyin hacminin daha küçük olduğu bulundu. Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji doktoru Sudha Seshadri, NY gazetesindeki röportajında normal dışı, fazla uymanın demans riski için bir uyarı olabileceğini düşündüklerini söyledi.

demans

demans

Hal böyle ise aşırı uyku aslında demansın bir belirtisi ve erken uyarı olduğunda doktorların hastalarda bilişsel bozukluğu algılamalarına yardımcı olabilir ve de daha hızlı teşhis konabilir. Demans neden insanların daha fazla uyumasını sağlıyor orası tam net değil, ancak uzun süreli uykunun, beynin Alzheimer’le ilişkili olan beta amiloid plaklarının oluşumunu kaldırmaya çalışmanın bir yolu olabileceği düşünülüyor.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir