Dr Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?

Dr. Dukan Diyeti Nedir?

Dr. Dukan Diyeti, Fransız beslenme uzmanı Pierre Dukan tarafından geliştirilmiştir. İsmini de buradan alır. Dukan diyetinin özünde karbonhidratların büyük oranda azaltılıp, saf protein ağırlıklı besinlere yönelmek vardır. Pierre Dukan’a göre, kurallara sıkı bir şekilde bağlı kalındığı takdirde bu diyet kalıcı ve etkili bir kilo kaybı sağlar. Kurallar doğrultusunda izin verilen gıdalar ile birlikte yürütülen 4 aşamadan oluşur.

Dukan Diyeti Aşamaları

Bu aşamalarda tüketilebilecek toplamda 100 besin bulunmaktadır.

1) Atak  Aşaması: Kurallar doğrultusunda tüketilebilen 100 besinden 68 adet saf protein bu aşamada tüketilebiliyor. Bu gıdaların pişirilmesinde hayvansal ve bitkisel yağların kullanımı yasak. Ayrıca kesinlikle tuz kullanılmıyor. Besinlerin ızgara ve fırın ile pişirilmesi gerekmekte. Atak aşaması yüksek proteinle diyete giriş yapmayı hedefliyor ve 2 ile 7 gün arası sürüyor. Bu süreçte 1 le 4 kilo arası bir kayıp olması bekleniyor. Karbonhidrat olarak 1,5 kaşık yulaf kepeğinin tüketilmesine izin veriliyor.

2) Seyir Aşaması: 68 adet saf proteine 32 adet sebze ekleniyor. Her altı günde 1 kilo verilmesi hedefleniyor. Bunun yanında günde 2 kaşık yulaf kepeği tüketilmeye devam ediliyor.

3) Sağlamlaştırma Aşaması: 68 saf protein ve 32 sebzeye meyve ve sebze çeşitleri de ekleniyor.

2 kaşık yulaf kepeği tüketimi bu aşamada da devam ediyor. Bunun yanında tam tahıllı olmak şartıyla günde 2 dilim ekmek tüketimine izin veriliyor. Ayrıca haftada iki öğün “kutlama yemeği” yenilebiliyor. Bu kutlama yemeğinde istenilen her şeyi yemek serbest. Seyir aşamasında kaybedilen kiloyu 10 ile çarpıp çıkan sonuç kadar gün sağlamlaştırma aşaması sürüyor. Yani verilen her kilo için 10 günlük sağlamlaştırma gerekiyor. Örneğin 3 kilo veren birisi 30 gün sağlamlaştırma yapıyor.

4) Dengeleme Aşaması: Bu aşamada artık istenilen kiloya ulaşıldıktan sonra baştan beri uyulan beslenme aşamalarının alışkanlık haline gelmesi hedefleniyor. Haftanın bir gününü sadece saf protein yiyerek geçirmek bu hedeflerden birisidir. Önemi ise verilen kiloların geri alınmasının önüne geçmektir. Bu aşamanın hayat boyu sürdürülmesi planlanır.

Dr. Dukan Diyeti Kimler İçin Uygundur?

Dukan diyetinde vücuda alınması gereken protein çoğunlukla hayvansal gıdalardan oluştuğu için diyet sürecinde bolca bu besinlerden yararlanılıyor. Bu nedenle hayvansal gıdalara karşı hassasiyeti olanlar için uygun değildir. Hayvansal gıda yemek konusunda bir sıkıntınız bulunmuyorsa bu diyet sizin için uygundur.

Dr. Dukan Diyetinin Zararları Var Mıdır? 

Dukan diyeti her ne kadar hızlı ve kalıcı kilo vermeyi sağlasa da bir takım yan etkileri bulunuyor. Bunlardan en hissedilenleri ilk aşamada görülen ağız kokusu, halsizlik, mide bulantısı, baş dönmesidir. Sıkı kuralları olmasına karşın uzmanlar bünyenin bir süre sonra alıştığını ve bu yan etkilerin ortadan kalktığını söylüyor. Bu yönüyle yaş, kilo, sağlık gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösteren bir durumdur.

 

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir