Kan damarlarının inanılmaz işleyişi vücutta karmaşık yollar izlemesi sebebi ile bilimsel açıdan kan damarlarının yapay olarak üretimini zorlaştırıyordu. Yapay kan damarı projesi yeni bir konu değil. 1950’lerden beri bio teknoloji mühendislerinin üzerinde çalıştığı en önemli projeler arasında idi fakat Çin Mühendislik Akademisi akademisyenleri ve bilim adamları 3D bioprinting tekniği kullanarak suni kan damarları üretiminde önemli ilerleme kaydetti.
kan3D Özel Biyo-yazıcı Teknolojisi
3 boyutlu biyobaskı teknolojisinde yaşanan gelişmelerle biyolojik materyaller kullanılarak oluşturulan hidrojel birimlerinin damarlara dönüşümünü mümkün kılabilecek heyecan verici proje kapsamında, suni damarların, (besin, kan gibi) kütle transferi ve yaşamsal işleyişini sağlayabilmesi amaçlanıyor. Buluşun detaylarına gelince; doğadan elde edilen jelatin benzeri molekül agaroz kullanılarak bir şablon hazırlanıyor. 3D bio yazıcı ile üretilen agaroz iğcik şablonu, Hidrojel bir kalıpla kaplanıyor ve çok mukavemetli bir damar elde ediliyor.
yapay kanYapay Kan Damarı Ve Cerrahi Operasyonlar
Farklı özellikleri olan mikro kanal ağlarının inşa edilmesinden ziyade damar içerisindeki endotel tabakalarının oluşturulabilmesi bu gelişmenin en önemli özelliği. Yapay kan damarları üretimi tıpta yeni bir sayfa açıyor ve diğer organ ve dokuların da üretilebilmesi ümidi taşıyor. 3D yazıcılarda daha önce de yapay kulak, göğüs kafesi gibi yapay organlar başarıyla üretilebilmişti. Kısa bir süre sonra cerrahide kullanılabilecek olan yapay kan damarlarının uygulamada özel fonksiyonlarını yerine getirip getiremeyeceği merakla bekleniyor!