Miyom Neden Oluşur?

Miyom, kadınların çoğunda; rahim duvarında oluşan ama kötü huylu olmayan bir tümör türüdür. Genelde yavaş büyüdükleri ve herhangi bir belirtiye sebep olmadıkları için fark edilmezler. Bu yüzden yalnızca doktora muayeneye gidildiği esnada ortaya çıkar. Zaten genelde bir belirti şeklinde ortaya çıkan miyomlar tehlikeli olabilir ve tedavi gerektirebilir.

miyom

miyom

Miyom, Öldürücü Türde Bir Tümör Değildir

Miyomlar, rahim duvarında oluşurlar ve ileriki yaşlarda kadınların rahim ameliyatı olmasının en büyük sebebidirler. Adı her ne kadar tümör olarak geçse de bir kanser türü değildir ve hayati tehlikeye yol açmaz.

Özellikle hamilelik sonrasında yok olmaya başlayan miyomların oluşma sebebi tam olarak belli değildir. Fakat en çok, kadınların bolca östrojen ürettiği doğurganlık ve hamilelik dönemlerinde görünür. Dolayısıyla, miyomların sebebi genelde östrojen hormonu olarak varsayılır. Bu sebeple hamilelik döneminden sonra azalmaya başlarlar ve hatta menopoz döneminde östrojen seviyesi iyice düştüğü için tamamen yok olabilirler.

miyom nedir

miyom nedir

Miyom oluşumu bazen genetik faktörlerden de kaynaklanabilir. Eğer ailede önceden miyomu olan bir kadın varsa bu, kişiyi risk grubuna sokabilir. Miyomun oluşmasına en çok sebep olan etkenlerden biri de insülin üretimidir. Ayrıca en çok 30’lu yaşlarda veya doğum yapmamış olan kadınlarda görülür.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir